De Belgische autoriteiten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een nieuw opsporingsbericht naar buiten gebracht na de aanslagen in Brussel. Politie en justitie vragen hulp bij het identificeren van de drie verdachten van de aanslagen op de luchthaven.
Ook via Twitter werden beelden verspreid van de mogelijke daders, die achter bagagetrolleys lopen. ,,Wie herkent deze mannen?”, luidt steeds de vraag. In een eerder opsporingsbericht werd nog gevraagd om de identificatie van één man. Ook andere, nuttige informatie met betrekking tot de aanslagen, is volgens de autoriteiten welkom.
#TERRORISME Wie herkent deze man? https://t.co/mdDMsCZGAD pic.twitter.com/VCfpO78x49
— Opsporingsberichten (@politie_zoekt) 23 maart 2016
#TERRORISME Wie herkent deze man? https://t.co/gJZ0B2K6i8 pic.twitter.com/kSyAmZUbRk
— Opsporingsberichten (@politie_zoekt) 23 maart 2016
#TERRORISME Wie herkent deze man? https://t.co/OUNDuQ1OBjpic.twitter.com/85RPoDjKL4
— Opsporingsberichten (@politie_zoekt) 23 maart 2016
Huiszoekingen zijn klaar
De huiszoekingen in Schaarbeek zijn afgerond. Dat heeft persbureau Belga rond 00:30 uur ’s nachts ter plaatse vastgesteld.
Politie- en veiligheidsdiensten waren dinsdagavond bezig met huiszoekingen in de Brusselse gemeente Schaarbeek. Eerder op de dag werden daar in een woning van een van de vermoedelijke daders een spijkerbom, chemische stoffen en een IS-vlag gevonden. Hulp- en veiligheidsdiensten in Schaarbeek reden af en aan.
Het is niet bekend of de veiligheidszone in de wijde omgeving van het station nog steeds is afgezet.
De huiszoekingen werden volgens ooggetuigen onder meer uitgevoerd in een gebouw waar mensen slechts voor korte tijd verblijven. Dat gebouw heeft volgens burgemeester Bernard Clerfayt onlangs een andere eigenaar gekregen, die zou verhuren aan passanten.
Openbaar vervoer nog beperkt
De forensen naar en van Brussel moeten hun dagelijkse tocht woensdag tussen zeven uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds zien te plannen. Het vervoersbedrijf MIVB heeft in en rond de Belgische hoofdstad de reistijden uit veiligheidsoverwegingen beperkt.
De MIVB krijgt bij de verwerking van het reizigersaanbod de hulp van ,,militairen en veiligheidsmensen”, aldus een woordvoerster.
Het autoverkeer in Brussel zal eveneens woensdag nog de nodige hinder ondervinden in de nasleep van de aanslagen van dinsdag. Een aantal tunnels blijft afgesloten. Ook de omgeving van de Wetstraat, waar de Belgische regeringsgebouwen staan, en de zogenoemde Europese wijk in het centrum, blijven gesloten voor het verkeer.
‘Zwartste dag’
De aanslagen in Brussel luiden volgens de Belgische media een nieuw tijdperk in. Die conclusie kan getrokken worden bij het openslaan van de Belgische kranten woensdagochtend. Gevreesd wordt dat de strijd tegen terreur ten koste zal gaan van de privacy. Maar er is na dinsdag ,,geen weg terug”, aldus de dagbladen.
De Tijd zegt dat de aanslagen gericht waren tegen Europa. ,,Het antwoord moet ook Europees zijn. Dit versterkt de dringende roep naar een eengemaakte inlichtingendienst en defensie”, aldus de Vlaamse zakenkrant. De Morgen vraagt zich hardop af ,,welk deel van onze vrijheden we bereid zijn op te offeren?”
De Standaard opent met ,,De dag die iedereen vreesde”. Hoofdredacteur Karel Verhoeven pleit voor een ,,brede sociale verandering.” Hij ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor de moslimgemeenschap. ,,Niet omdat zij verdacht zijn, maar omdat wij samen een maatschappij willen vormen.”
Het Laatste Nieuws laat op de voorpagina gezichten zien van mensen die families nog zoeken, sinds ,,de zwartste dag van de nog prille eeuw.” Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg hebben dikgedrukt de cijfers 22/3 op de voorpagina staan. ,,22/3 is onze zwartste dinsdag, maar op de wereldkalender van terreur is het een datum tussen vele dagen met een rouwrandje”, schrijft Het Nieuwsblad iets verderop.
De Gazet van Antwerpen wijst erop dat België moet leren leven met nog meer controles, met nog meer blauw op straat, met nog minder privacy. ,,We zijn in oorlog en een oorlog vraagt speciale maatregelen”, aldus de krant.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl